excel consultancy

“88% van alle spreadsheetmodellen bevat fouten.”

Ray Panko, 2008

Excel trainingen

Bij Deloitte heb ik het ‘Train de Trainer’-programma gevolgd, waarbij medewerkers werden opgeleid in het lesgeven in onder andere Word, Excel en Powerpoint. Daarnaast heb ik diverse cursussen gevolgd om mezelf nog verder te bekwamen in deze pakketten, onder andere op het gebied van Visual Basic for Application (VBA).

 

Naast de trainingen die ikzelf heb gegeven bij Deloitte, heb ik ook binnen mijn eigen klanten veelvuldig trainingen verzorgd, vooral in Excel. De nadruk hierbij ligt niet zozeer in wat het pakket allemaal kan, maar wat je in de dagelijkse praktijk nodig hebt. Van de duizenden mogelijkheden die Excel biedt wordt er in de praktijk maar een fractie gebruikt. Hierbij komt mijn ervaring als controller erg goed van pas.

Excel modellering

Naast het geven van Excel trainingen hou ik me vrijwel dagelijks bezig met het opstellen van diverse Excelmodellen, variërend van simpele analysemodellen tot complete begroting- en rapportagetools. Een van de sterke punten van Excel is de mate van flexibiliteit. Hierin schuilt echter ook de zwakte van het pakket; vandaar ook het hierboven genoemde percentage van 88%. Zijn deze fouten te voorkomen en zo ja, hoe dan?

 

In eerste instantie zal men toch moeten accepteren dat fouten worden gemaakt. Dit wil echter niet zeggen dat het allemaal hopeloos is. Een goed model bevat een handleiding, bevat ingebouwde controles en is ‘Dumbo-Proof’. Modellen die door iforma worden gebouwd zijn voorzien van een handleiding en bevatten de nodige aansluitingscontroles, verbandscontroles etc.

Combinatie Excel en Control

Mijn specialiteit is het omzetten van grote databestanden in praktische, leesbare rapportages. Ik zal altijd proberen de hoeveelheid handmatige input te beperken. Mijn voorkeur gaat uit naar koppelingen met een financieel systeem of met een datawarehouse. Daarnaast is het mogelijk input te realiseren vanuit een dump vanuit een financieel systeem. Dit alles scheelt niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook veel fouten en uitzoekwerk. De ervaring die ik hierbij heb als accountant en controller komt me hierbij goed van pas.

Wilt u meer weten?

Bel 06-25206688 of stel uw vraag via het contactformulier